niedziela, 18 marca 2012

Ulubione

Oto mój numer jeden wśród słodkich babeczek: połączenie czekoladowego ciasta, serka mascarpone i owoców (a poza sezonem owocowych powideł). Gdy dziś zaserwowałam je moim gościom, zniknęły dosłownie w pół minuty (a zrobiłam podwójną porcję, więc mało nie było).



Muffinki owocowe z serkiem mascarpone

Na ciasto:
125 g masła
100 g mlecznej czekolady
300 g dżemu owocowego (próbowałam już i z wiśniowym i z malinowym, i z truskawkowym - wszystkie pasują wyśmienicie)
100 g cukru
szczypta soli
2 jajka
150 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody


Masło roztopić z czekoladą, dodać cukier, dżem, sól i jajka. Dokładnie połączyć. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać. Napełnić papilotki do 1/2 wysokości. Piec w temperaturze 180 st.C przez 25 min. Ostudzić.

Na krem:
serek mascarpone
300 g śmietany kremówki
50 g cukru pudru

Śmietanę ubić, dodać serek i cukier. Wymieszać. Dekorować przestudzone babeczki. 
Na wierzchu udekorować świeżymi owocami lub z powideł.
Smacznego!


A teraz biegnę skończyć się pakować - jutro wyjeżdżam w małą podróż. Mam nadzieję wrócić z mnóstwem zdjęć. O ile tylko pogoda dopisze. Pozdrawiam!

PS. Dziękuję Wam za tyle ciepłych słów pod ostatnim wpisem :)

44 komentarze:

  1. Pyszne i piękne jak zwykle.
    I ciach i zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Inspirująco... smakowicie i pięknie ;) Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli mi się nadarzy okazja to wypróbuję przepis, bo bardzo apetycznie wyglądają, a do mascarpone mam słabość.
    Życzę udanej podróży- Agnieszka.

    OdpowiedzUsuń
  4. MNIAM . Chyba się skuszę i wypróbuję . Pozdrawiam zaglądam systematycznie Bernadka

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają pęknie! Koniecznie zrobię bo mam specjalna forme więc powinny sie udać:). Udanej podróży Ci życzę!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmmmm pyyyychotka ;)
    nic dziwnego, że tak szybko znikają Takie babeczki ze stołu !
    Życzę dobrej pogody na zdjęcia.
    Pozdrawiam ,
    Maedlein ♥

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ smakowicie;)pysznie i pieknie...zdjecia jak zawsze rewelacja;)
    Pozdrawiam serdecznie;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Słodkości pyszności i jak pięknie podane, nie dziwię się, że zniknęły w ekspresowym tempie :)) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepysznie się prezentują. Teraz będę siedzieć i wzdychać - przydało by się kilka sztuk do porannej kawy.

    OdpowiedzUsuń
  10. Już wiem, co zrobię z mascarpone w lodówce :) Śliczne zdjęcia, a pewnie po podróży będzie ich więcej!
    Szerokiej drogi i wspaniałych wrażeń.
    marta

    OdpowiedzUsuń
  11. O sukcesie Twoich muffinek świadczyło właśnie ekspresowe ich znikanie:)))
    Elle Kochana wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy. Dobrze, że jesteś!

    OdpowiedzUsuń
  12. mniamniuśnie wyglądają, dobrze, że wczoraj popiekłam babeczki, bo bym dziś ślinotoku dostała :P
    ale przepis zapiszę i za tydzień wypróbuję :)
    miłego tygodnia
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  13. Babeczki takie już w wielkanocnym klimaciku, a te żółtka przytulone w serduszkowej kokileczce, rozczulające

    OdpowiedzUsuń
  14. apetyczne :))
    ser mascarpone uwielbiam !!
    buziaki :**

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysze fotki, dawno nie robilam muffinkow :)...
    krem zawsze robie z serka philadephia i tylko z pudrem, musze wyprobowac w Twojej wersji, pozdrawiam cieplo i milej podrozy :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Na pewno skorzystam z przepisu,bo wyglądają bardzo apetycznie:)))miłej podróży:)))

    OdpowiedzUsuń
  17. Babeczki miodzio i kokilka serduszkowa też.

    OdpowiedzUsuń
  18. pyszności!pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale się cieszę, że własnie teraz podałaś ten przepis. U nas niedługo wielkie święto i na pewno je wypróbuję.
    Pozdrawiam gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  20. Ależ smakowitości prezentujesz :) Gościom wcale się nie dziwię, że pochłonęli te pyszności tak szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  21. ah jak apetycznie ;) mimo kuchni uwiodły mnie prześliczne tulipany i tasiemka w kropki ;D ostatnio tylko takimi ozdobami żyję ;p Pozdrawiam,
    www.monika-paula.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  22. Jak one wyglądają!!!!!wow!!!głodna się zrobiłam....

    OdpowiedzUsuń
  23. Z przyjemnością wypróbuję Twój przepis :) Dzięki

    OdpowiedzUsuń
  24. Właśnie spisałam przepis idę próbować upiec miłego wypoczynku w podróży

    OdpowiedzUsuń
  25. Dzieki za szczegolowy przepis, masa serkowa wiem ze jest przepyszna ale musze za twoim przykladem zrobic mufinki czekoladowe pod ta biala pierzynka :)
    Udanej podrozy.

    OdpowiedzUsuń
  26. Jejuniu jaka pycha droga Elle!! Ales mi ochoty narobila!!! a ja cos akurat glodna jestem:-) Cudowne klimatyczne fotki!!! Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  27. wyglądają tak smakowicie, że jeszcze dziś biegnę po składniki!!!!!:) jak to miło raz na jakiś czas sobie tak dogodzić pysznym ciastem i kawką..a jak do tego muska nas po policzkach piękne słoneczko letnie to już nic więcej nie potrzeba...:) pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  28. Mmmm...!
    Piękny opis i fotografie :)
    Na pewno zrobie w wolnej chwili :)
    Zapraszam do siebie.

    OdpowiedzUsuń
  29. Już kradnę Ci przepis:-)))pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  30. No to mam przepis na zwycięskie mu muffinki, no i dowiedziałam się, że to na ich czubku to powidła :) Gratuluje i dziękuje za przepis ;) ps. pieknie tu u Ciebie
    ps. udanego wypoczynku ;)

    OdpowiedzUsuń
  31. Świetny przepis (na pewno skorzystkam), cudne zdjęcia.
    Pozdrawiam i życzę miłego wyjazdu:)

    OdpowiedzUsuń
  32. pochlastać bym się za nie dała w tej chwili :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Wyglądają baaardzo apetycznie :)
    Zastanawia mnie tylko ten dżemik... Toż to cały słoik dodany do ciasta. Nie wychodzi takie... za mokre i ciapkowate?

    OdpowiedzUsuń
  34. Połączenie idealne. Uwielbiam.
    I piękne wiosenne zdjęcia :).

    OdpowiedzUsuń
  35. Dziękuję Wam, moje drogie :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Boskie foty, już mam ślinotok ;) Na pewno wypróbuję :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)