piątek, 17 lutego 2012

Tarta z jabłkami

Najbardziej lubię proste przepisy. Takie co to nie wymagają wyszukanych składników. Takie, które zrobimy z tego co zawsze mamy w kuchni. Ciasta z jabłkami zazwyczaj należą do tego rodzaju wypieków. Są raczej nieskomplikowane.
Tarta, którą dziś upiekłam nie może się nie udać. Spód wychodzi bardzo kruchy i lekki, o idealnej konsystencji. Zajadaliśmy się nią, gdy była jeszcze ciepła - smakowała wybornie. Można podać z gałką lodów waniliowych lub z bitą śmietaną. Polecam!


Tarta z jabłkami

150 g masła
90 g drobnego cukru
250 g mąki pszennej
szczypta soli
2 żółtka
łyżka wody
Z powyższych składników zagnieść ciasto, wylepić formę i wstawić do lodówki na pół godziny. Jeśli zostanie odrobina ciasta odcięta z brzegów formy - zostawić i również włożyć do lodówki (będzie na kruszonkę).

4-5 jabłek
75 g cukru trzcinowego
1 laska wanilii lub opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

Połowę jabłek obrać i pokroić w małą kostkę, wrzucić do garnka, dodać cukier i wanilię oraz 4 łyżki wody i dusić na małym ogniu przez około 15 min.
Piekarnik rozgrzać do 175st.C
Pozostałe jabłka pokroić w cienkie plasterki (połówki).

Duszone jabłka z cukrem wyłożyć do formy z ciastem, na wierzchu ułożyć w krąg jabłka w plasterkach. Posypać resztką ciasta startą na tarce. Piec 50 min. Na około 15 min. przed końcem pieczenia posypać płatkami migdałowymi, które szybko się przyrumienią.

Smacznego!




38 komentarzy:

  1. mój wewnętrzny łakomczuch nakazał mi przestudiować przepis :)

    ale masz sitka energetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniammm już zgłodniałam. ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. mNIAM...MIMO PÓŻNEJ PORY...SLINKA MI POCIEKŁA!!!
    ....A sitka...zaraz po tarcie przykuły moją uwagę:)
    Cudne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha :)))) Zdjęcia są takie apetyczne , a jabłka uwielbiam :)
    buziaki :**

    OdpowiedzUsuń
  5. Koniecznie muszę zrobić na weekend...sitka rewelacyjne, gdzie dorwałaś?:)))
    Miłej soboty!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki Wam dziewczyny :)
    Sitka kupione na bazarze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mniodzio ;)
    lubię takie nieskomplikowane ciasta więc na pewno wypróbuję :)
    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  8. I samego rana, no prawie z samego, narobiłaś mi apetytu na pyszne słodkości.
    Przepis wypróbuję na pewno.
    Miłego weekendu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam słodkości z jabłkową zawartością. Ostatnio rekordy popularności bije u nas ,,szarlotka skubana,, z przepisu Arabeski, ale chętnie spróbuję czegoś nowego.

    Pozdrawiam i życzę udanej , ostatniej soboty karnawału.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmmmmm,bardzo aromatyczny post.
    W sam raz na te zimowe dni.
    Miłego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Popieram, też najbardziej lubię proste przepisy, tarta pysznie wygląda i do tego te cudowne zdjęcia...suuuper;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale narobiłaś apetytu!!!
    A właśnie zastanawiałam się , cóż by tu dziś upichcić,by efekt był przeciwnie proporcjonalny do wysiłku ;)) Teraz Już wiem!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Witaj :) ja właśnie wstawiłam wyrobione ciasto do lodówki. Teraz ogarnę mieszkanko i działam dalej. Coś mi się wydaje, że dieta od poniedziałku będzie ;o)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ponownie ja, ciasto jest rewelacyjne :D choć jak dla mnie za słodkie ;) Ja nie posiadam formy do tarty, zrobiłam w małej tortownicy, górę całkowicie zakryłam ciastem, ozdobiłam i też super wyszło ...

    dzięki za przepis, wiem że częściej będzie wykorzystywany :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. a ja łażę, szukam po szafkach czegoś pysznego, a u Ciebie takie smakołyki.. och, i co teraz- piec coś na szybko? biec do sklepu? Elle, niedobra Ty!

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam!!! Jeszcze do tego odrobina cynamonu i jestem w niebie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. hi, hi u mnie dzisiaj też jabłkowo i bardzo podobny przepis. Ja też uwielbiam takie proste przepisy
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. A mnie się podoba rondelek i sitka, szczególnie czerwone, a i widzę w tle moją ulubioną herbatkę, przy okazji wypróbuję przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. uwielbiam wszystko co z jabłkami ;) a ten przepis rewelacyjnie wygląda na zdjęciach więc czas się przekonać jak w smaku ;) pozdrawiam,
    www.monika-paula.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  20. Pyszne zdjęcia, a ciacho pewnie jeszcze bardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Oo to juz tzrcia tarta ktora ogladam :) czyli to znak ze trzeba dzis zadzialac w kuchni :) Smakowita, piekne zdjecia,i te cudne kolorowe siteczka!!!

    OdpowiedzUsuń
  22. Miałam wczoraj wieczorem gości więc wypróbowałam Twój przepis i podałam tartę na ciepło z lodami waniliowymi. Pycha! Deser zrobił furorę:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Od samego patrzenia na zdjęcia nabrałam wilczego apetytu:))

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda smakowicie, a zapach na pewno jest rozbrajający:)))Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  25. Cały dzień chodziło za mną takie ciasto:))ale zdobyłam się tylko na fondue czekoladowe z owocami mrożonymi:))))))ale jutro chyba się skuszę:))))

    OdpowiedzUsuń
  26. MartaM - cieszę się, że wyszło i sie nie zawiodłaś :) Mi też ono bardzo smakuje :)

    Bozenas - fondu czekoladowe? mniam mniam.. dawno nie jadłam czegoś takiego :)

    Ulina - może przy mniejszej formie trzeba by zmniejszyć ilość cukru.. nie wiem.. moje za słodkie nie wyszło.

    Dziękuję Wam za komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Mmmm...pychota! I do tego piękne zdjęcia! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  28. aż mi w brzuszku zaburczało:))

    OdpowiedzUsuń
  29. Jak tu pięknie. Uwielbiam blogi z pięknymi zdjęciami jak u Ciebie. Pozdrawiam, Ola.

    OdpowiedzUsuń
  30. Pyszne zdjęcia! :) aż ślinka cieknie :P

    OdpowiedzUsuń
  31. Elle!
    Jesteś nieustającym źródłem nieprzebranych inspiracji, za co bardzo Ci dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  32. Mmmm... Pycha! A sitka jakie cudne!!!

    OdpowiedzUsuń
  33. Jak zwykle - uczta: i dla oczu, i dla podniebienia.

    OdpowiedzUsuń
  34. piękne zdjęcia, a taarta na pewno smakowita.
    Ja bardzo lubię cista z jabłkami.
    Mam przepis na makowiec z jabłkami jest tak pyszny że zostaje zjedzony w dwa dni

    OdpowiedzUsuń
  35. Wygląda zachęcająco. Na pewno upiekę!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)