Najbardziej
lubię proste przepisy. Takie co to nie wymagają wyszukanych składników.
Takie, które zrobimy z tego co zawsze mamy w kuchni. Ciasta z jabłkami
zazwyczaj należą do tego rodzaju wypieków. Są raczej nieskomplikowane.
Tarta, którą dziś upiekłam nie może się nie udać. Spód wychodzi bardzo kruchy i lekki, o idealnej konsystencji. Zajadaliśmy się nią, gdy była jeszcze ciepła - smakowała wybornie. Można podać z gałką lodów waniliowych lub z bitą śmietaną. Polecam!
Tarta, którą dziś upiekłam nie może się nie udać. Spód wychodzi bardzo kruchy i lekki, o idealnej konsystencji. Zajadaliśmy się nią, gdy była jeszcze ciepła - smakowała wybornie. Można podać z gałką lodów waniliowych lub z bitą śmietaną. Polecam!
Tarta z jabłkami
150 g masła
90 g drobnego cukru
250 g mąki pszennej
szczypta soli
2 żółtka
łyżka wody
Z powyższych składników zagnieść ciasto, wylepić formę i wstawić do lodówki na pół godziny. Jeśli zostanie odrobina ciasta odcięta z brzegów formy - zostawić i również włożyć do lodówki (będzie na kruszonkę).
4-5 jabłek
75 g cukru trzcinowego
1 laska wanilii lub opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
Połowę jabłek obrać i pokroić w małą kostkę, wrzucić do garnka, dodać cukier i wanilię oraz 4 łyżki wody i dusić na małym ogniu przez około 15 min.
Piekarnik rozgrzać do 175st.C
Pozostałe jabłka pokroić w cienkie plasterki (połówki).
Duszone jabłka z cukrem wyłożyć do formy z ciastem, na wierzchu ułożyć w krąg jabłka w plasterkach. Posypać resztką ciasta startą na tarce. Piec 50 min. Na około 15 min. przed końcem pieczenia posypać płatkami migdałowymi, które szybko się przyrumienią.
150 g masła
90 g drobnego cukru
250 g mąki pszennej
szczypta soli
2 żółtka
łyżka wody
Z powyższych składników zagnieść ciasto, wylepić formę i wstawić do lodówki na pół godziny. Jeśli zostanie odrobina ciasta odcięta z brzegów formy - zostawić i również włożyć do lodówki (będzie na kruszonkę).
4-5 jabłek
75 g cukru trzcinowego
1 laska wanilii lub opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
Połowę jabłek obrać i pokroić w małą kostkę, wrzucić do garnka, dodać cukier i wanilię oraz 4 łyżki wody i dusić na małym ogniu przez około 15 min.
Piekarnik rozgrzać do 175st.C
Pozostałe jabłka pokroić w cienkie plasterki (połówki).
Duszone jabłka z cukrem wyłożyć do formy z ciastem, na wierzchu ułożyć w krąg jabłka w plasterkach. Posypać resztką ciasta startą na tarce. Piec 50 min. Na około 15 min. przed końcem pieczenia posypać płatkami migdałowymi, które szybko się przyrumienią.
Smacznego!
mój wewnętrzny łakomczuch nakazał mi przestudiować przepis :)
OdpowiedzUsuńale masz sitka energetyczne!
Mniammm już zgłodniałam. ;))
OdpowiedzUsuńmNIAM...MIMO PÓŻNEJ PORY...SLINKA MI POCIEKŁA!!!
OdpowiedzUsuń....A sitka...zaraz po tarcie przykuły moją uwagę:)
Cudne!
Pycha :)))) Zdjęcia są takie apetyczne , a jabłka uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńbuziaki :**
Koniecznie muszę zrobić na weekend...sitka rewelacyjne, gdzie dorwałaś?:)))
OdpowiedzUsuńMiłej soboty!
Dzięki Wam dziewczyny :)
OdpowiedzUsuńSitka kupione na bazarze :)
mniodzio ;)
OdpowiedzUsuńlubię takie nieskomplikowane ciasta więc na pewno wypróbuję :)
Miłego dnia!
I samego rana, no prawie z samego, narobiłaś mi apetytu na pyszne słodkości.
OdpowiedzUsuńPrzepis wypróbuję na pewno.
Miłego weekendu.
Uwielbiam słodkości z jabłkową zawartością. Ostatnio rekordy popularności bije u nas ,,szarlotka skubana,, z przepisu Arabeski, ale chętnie spróbuję czegoś nowego.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę udanej , ostatniej soboty karnawału.
Mmmmmm,bardzo aromatyczny post.
OdpowiedzUsuńW sam raz na te zimowe dni.
Miłego weekendu:)
Popieram, też najbardziej lubię proste przepisy, tarta pysznie wygląda i do tego te cudowne zdjęcia...suuuper;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś apetytu!!!
OdpowiedzUsuńA właśnie zastanawiałam się , cóż by tu dziś upichcić,by efekt był przeciwnie proporcjonalny do wysiłku ;)) Teraz Już wiem!
Pozdrawiam!
Witaj :) ja właśnie wstawiłam wyrobione ciasto do lodówki. Teraz ogarnę mieszkanko i działam dalej. Coś mi się wydaje, że dieta od poniedziałku będzie ;o)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie...
OdpowiedzUsuńPonownie ja, ciasto jest rewelacyjne :D choć jak dla mnie za słodkie ;) Ja nie posiadam formy do tarty, zrobiłam w małej tortownicy, górę całkowicie zakryłam ciastem, ozdobiłam i też super wyszło ...
OdpowiedzUsuńdzięki za przepis, wiem że częściej będzie wykorzystywany :) Pozdrawiam
a ja łażę, szukam po szafkach czegoś pysznego, a u Ciebie takie smakołyki.. och, i co teraz- piec coś na szybko? biec do sklepu? Elle, niedobra Ty!
OdpowiedzUsuńMniam!!! Jeszcze do tego odrobina cynamonu i jestem w niebie:)
OdpowiedzUsuńhi, hi u mnie dzisiaj też jabłkowo i bardzo podobny przepis. Ja też uwielbiam takie proste przepisy
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
A mnie się podoba rondelek i sitka, szczególnie czerwone, a i widzę w tle moją ulubioną herbatkę, przy okazji wypróbuję przepis ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko co z jabłkami ;) a ten przepis rewelacyjnie wygląda na zdjęciach więc czas się przekonać jak w smaku ;) pozdrawiam,
OdpowiedzUsuńwww.monika-paula.blogspot.com
Pyszne zdjęcia, a ciacho pewnie jeszcze bardziej:)
OdpowiedzUsuńOo to juz tzrcia tarta ktora ogladam :) czyli to znak ze trzeba dzis zadzialac w kuchni :) Smakowita, piekne zdjecia,i te cudne kolorowe siteczka!!!
OdpowiedzUsuńMiałam wczoraj wieczorem gości więc wypróbowałam Twój przepis i podałam tartę na ciepło z lodami waniliowymi. Pycha! Deser zrobił furorę:)
OdpowiedzUsuńOd samego patrzenia na zdjęcia nabrałam wilczego apetytu:))
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, a zapach na pewno jest rozbrajający:)))Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCały dzień chodziło za mną takie ciasto:))ale zdobyłam się tylko na fondue czekoladowe z owocami mrożonymi:))))))ale jutro chyba się skuszę:))))
OdpowiedzUsuńMartaM - cieszę się, że wyszło i sie nie zawiodłaś :) Mi też ono bardzo smakuje :)
OdpowiedzUsuńBozenas - fondu czekoladowe? mniam mniam.. dawno nie jadłam czegoś takiego :)
Ulina - może przy mniejszej formie trzeba by zmniejszyć ilość cukru.. nie wiem.. moje za słodkie nie wyszło.
Dziękuję Wam za komentarze :)
Pyszności .... uwielbiam
OdpowiedzUsuńMmmm...pychota! I do tego piękne zdjęcia! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńaż mi w brzuszku zaburczało:))
OdpowiedzUsuńJak tu pięknie. Uwielbiam blogi z pięknymi zdjęciami jak u Ciebie. Pozdrawiam, Ola.
OdpowiedzUsuńPyszne zdjęcia! :) aż ślinka cieknie :P
OdpowiedzUsuńElle!
OdpowiedzUsuńJesteś nieustającym źródłem nieprzebranych inspiracji, za co bardzo Ci dziękuję!
Mmmm... Pycha! A sitka jakie cudne!!!
OdpowiedzUsuńJak zwykle - uczta: i dla oczu, i dla podniebienia.
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia, a taarta na pewno smakowita.
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię cista z jabłkami.
Mam przepis na makowiec z jabłkami jest tak pyszny że zostaje zjedzony w dwa dni
Wygląda zachęcająco. Na pewno upiekę!!
OdpowiedzUsuńOh, luxury! ;-) Mnam.
OdpowiedzUsuńVivi