poniedziałek, 16 maja 2016

Galette z rabarbarem

Obiecałam wrzucić dziś przepis na ciasto z rabarbarem, które wczoraj upiekłam, a zdjęcia pojawiły się na Instagramie [@elle.petit.bonheur] - co niniejszym czynię.
Tzw. tarta rustykalna, czyli galette z rabarbarem komponuje się wyjątkowo dobrze.

Składniki na spód
250 g mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru trzcinowego
140 g zimnego masła
4 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
500 g rabarbaru (obieramy ze skórki i kroimy na kawałki)
50 g cukru trzcinowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
opakowanie cukru wanilinowego

Dodatkowo:
1 jajko (roztrzepane)
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki migdałów (pokrojonych w słupki lub w płatkach)





Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy z cukrem, siekamy masło i łączymy składniki. Dodając wodę zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Pokrojony rabarbar mieszamy z cukrem, mąką ziemniaczaną i cukrem wanilinowym.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na duży okrąg, przekładamy na blachę z  pergaminem, wykładamy farsz rabarbarowy zostawiając około 4 cm brzegu, który zawijamy. Brzeg ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Całość posypujemy migdałami i cukrem trzcinowym. 
Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 200 st.C.

Życzę smacznego!

13 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcia i przepis od razu widać, że niezły! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) takie ciasto jest pyszne! polecam :)

      Usuń
  2. Czesto robie taka tarte ale na slono. Teraz sprobuje z rabarbarem 😄 Dzieki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię wytrawne tarty :) co dajesz do środka?

      Usuń
  3. Wygląda pysznie! Mam nadzieję skorzystać z przepisu :) A ja rabarbaru do wypieków nie obieram ze skórki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale smaczka narobiłaś :))
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. … ależ bym zjadła!! :):)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie no ....sałatkę jakąś poproszę teraz !!!!!!pięknie zdjęcia :)zbyt piękne :))))

    OdpowiedzUsuń
  7. rabarbar - wspomnienie dzieciństwa, lato u babci na wsi ... ech!
    to ciasto nie tylko smakuje ale i wzrusza ...

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię takie kwaskowe bo rabarbarowe ciasto . Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj ja ostatnio szarlotkę piekłam, ale takiego ciacha z rabarbarem to bym też zjadła.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)