Obiecałam wrzucić dziś przepis na ciasto z rabarbarem, które wczoraj upiekłam, a zdjęcia pojawiły się na Instagramie [@elle.petit.bonheur] - co niniejszym czynię.
Tzw. tarta rustykalna, czyli galette z rabarbarem komponuje się wyjątkowo dobrze.
Składniki na spód:
250 g mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru trzcinowego
140 g zimnego masła
4 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
500 g rabarbaru (obieramy ze skórki i kroimy na kawałki)
50 g cukru trzcinowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
opakowanie cukru wanilinowego
Dodatkowo:
1 jajko (roztrzepane)
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki migdałów (pokrojonych w słupki lub w płatkach)
Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy z cukrem, siekamy masło i łączymy składniki. Dodając wodę zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Pokrojony rabarbar mieszamy z cukrem, mąką ziemniaczaną i cukrem wanilinowym.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na duży okrąg, przekładamy na blachę z pergaminem, wykładamy farsz rabarbarowy zostawiając około 4 cm brzegu, który zawijamy. Brzeg ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Całość posypujemy migdałami i cukrem trzcinowym.
Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 200 st.C.
Życzę smacznego!
Piękne zdjęcia i przepis od razu widać, że niezły! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) takie ciasto jest pyszne! polecam :)
UsuńCzesto robie taka tarte ale na slono. Teraz sprobuje z rabarbarem 😄 Dzieki!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wytrawne tarty :) co dajesz do środka?
UsuńCzesto robie taka tarte ale na slono. Teraz sprobuje z rabarbarem 😄 Dzieki!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Mam nadzieję skorzystać z przepisu :) A ja rabarbaru do wypieków nie obieram ze skórki.
OdpowiedzUsuńAle smaczka narobiłaś :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Pychota!
OdpowiedzUsuń… ależ bym zjadła!! :):)
OdpowiedzUsuńnie no ....sałatkę jakąś poproszę teraz !!!!!!pięknie zdjęcia :)zbyt piękne :))))
OdpowiedzUsuńrabarbar - wspomnienie dzieciństwa, lato u babci na wsi ... ech!
OdpowiedzUsuńto ciasto nie tylko smakuje ale i wzrusza ...
Wygląda pysznie!:)
OdpowiedzUsuńLubię takie kwaskowe bo rabarbarowe ciasto . Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńOj ja ostatnio szarlotkę piekłam, ale takiego ciacha z rabarbarem to bym też zjadła.
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńhttps://najlepszekonta.com/konto-bankowe-przez-internet-od-zaraz/