środa, 16 maja 2012

Tort okolicznościowy

W ostatnią niedzielę moja chrześnica przeżywała Pierwszą Komunię Świętą. W moich stronach tradycją jest, że matka chrzestna na wszelkie ważne uroczystości (jak chrzciny, Komunia, wesele) ofiarowuje tort. Wymyśliłam sobie, że mój będzie przyozdobiony kwiatami. Wycięłam też hostię z cienkiego wafla (tzw. andruta) - chciałam, aby kojarzył się z niedzielną uroczystością. Napis IHS wykonałam barwionym lukrem. 




Tort zrobiłam z biszkoptów (wykorzystałam 5 cienkich placków) przełożonych 3 warstwami masy złożonej z bitej śmietany i serka mascarpone (ubitych z cukrem pudrem) i 1 warstwy dżemu jeżynowego. Boki tortu obsypałam płatkami migdałowymi. Wyszedł pyszny!

Miłego dnia!

42 komentarze:

  1. Ponieważ torty to ja najczęściej najpierw jem oczami to ten twój jest doskonały.Piękny , subtelny a i z tego co piszesz to i smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tort wygląda rewelacyjne, a znając jego składniki ufam, iż wyszedł wyśmienity.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. i n taki wygląda!

    te kwiaty wyglądają przepięknie, zrobienei ładnego wizualnie tortu który by trafiał w mój gust jest trudne, a ten ma moją pełną aprobatę Mistrzyni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale wygląda, delikatne kwiaty, kolory - poezja! I pewnie rozpływa się w ustach.
    Ściskam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mily dla oka,kwiaty fantastycznie sie prezentuja. Po przeczytaniu co tam jest w srodku od razu slinka cieknie;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny, bardzo delikatny i efektowny zarazem...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Basiu, jak widze Ty jestes wszechstronnie uzdolniona!
    sciskam
    B.

    OdpowiedzUsuń
  8. Miła tradycja i jaka słodka ;), a tort, lekki, delikatny, subtelny - prawdziwa ozdoba stołu i mówisz, że pyszny... :)

    OdpowiedzUsuń
  9. piękny tort! Z kwiatami wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Piekny tort, taki delikatny...

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny i na pewno pyszny! Fajna tradycja!
    Buźka!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wierzę, że pyszny. Wygląda przepięknie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. ...i wyszedł Ci piękny :)
    Zapraszam na candy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda smakowicie, takie zresztą zapewne był:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękny i zapewne przepyszny tort!!!
    Pozdrawiam, Jagodzianka.

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda wspaniale!!! I pewnie tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  17. wow ! pięknie, kochana masz talent, oko, smak i wszystko co potrzebne do tworzenia takiego cudu :) ! wspaniałe. Pozdrawiam, www.monika-paula.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. świetna tradycja!A wygląda bardzo uroczyście!!!!:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda pysznie i pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Piękny! Widzę, że to słowo pada najczęściej, ale natychmiast ciśnie się na usta.... Tort piękny i prezent, jaki robisz bliskim...
    Ślinka mi cieknie, uwielbiam mascarpone, a dżem jeżynowy, ufff... ciężko być na diecie.
    pozdrawiam
    marta

    OdpowiedzUsuń
  21. wygląda bajecznie. nigdy nie piekłam tortu,a ten wydaje się szybki i prosty. :)

    OdpowiedzUsuń
  22. ten tort wyglada nieziemsko!!!!!!!!!!!!!11

    OdpowiedzUsuń
  23. Jeżeli smakował tak jak wyglądał od dziś mówię do Ciebie Mamusiu Chrzestna!;)
    Wprawdzie komunia i inne okoliczności już za mną, ale chętnie powtórzę dla samego tortu i ... prezentów oczywiście!;)
    A tak poważnie, gratuluję zdolności!
    Podziwiam! :)
    Ewelina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hihihi, nie krępuj się ;)
      i dziękuję :)

      Usuń
  24. I cudny, i pyszny ten tort:-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Tort palce lizać! Wygląda bosko, a i pewno tak smakował.
    Fajny pomysł z dekoracją, a jakie zdjęcia.....
    Pozdrawiam gorąco:)

    OdpowiedzUsuń
  26. masz wielki talent, nie tylko do zdj :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Z pewnością był przepyszny !
    Świetna ta dekoracja. Nie taka oklepana jak wszystkie komunijne torty i do tego cudownie wiosenna !
    Pozdrawiam,
    Maedlein ♥

    OdpowiedzUsuń
  28. Wygląda pięknie i smakował pewnie jeszcze lepiej - masz talent dziewczyno :)))

    OdpowiedzUsuń
  29. Piękny zwyczaj!
    Tort wygląda pięknie - taki delikatny :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  30. jeśli smakował tak, jak wyglądał to musiał być przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Torcik wygląda przeapetycznie,już niedługo moje imieniny,chyba wiem co podam gościom do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Świetny aż mi ślinka poleciała. mniam mniam...

    OdpowiedzUsuń
  33. Jestem pełna podziwu! Jest uroczy, pięknie wkomponowałaś kwiaty :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Tort wyszedł Ci wspaniale - gratuluję zdolności! A sama tradycja jest piękna, w moich rejonach nie ma takiej, a w sumie szkoda. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  35. Nie znałam takiego zwyczaju :) ciekawy :)
    Torcik pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Wspaniały tort no i pewnie był pyszny z takimi masami.

    OdpowiedzUsuń
  37. Jestes Czarodziejka czy "czarownica"?,,,,przepiekna dekoracja ,nie watpie ,ze pychota wielka.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  38. Piękny tort, szkoda że nia zdjęcia przekrojonego ;)
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  39. Piękny tort :) i dekoracja śliczna :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Kobitko, jestes b. zdolna :)
    Tort wygląda smakowicie, niejeden cukiernik pozazdrościł by Ci tego wyrobu. Zdjęcia jak zawsze piękne :) Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)