poniedziałek, 13 grudnia 2010

Zapach świąt

Korzenny zapach pierniczków zawsze przywołuje mi na myśl Boże Narodzenie. I tak właśnie pachnie u mnie w domu od kilku dni, bo tegoroczne pierniki już przygotowane. W końcu święta tuż, tuż...
Fajne jest w nich to, że można je spokojnie zrobić 3-4 tygodnie przed świętami i na pewno będą pyszne (a nawet lepsze po takim "leżakowaniu").

Ten przepis na szwedzkie pierniki znalazłam kilka lat temu i teraz nie wyobrażam sobie już Świąt Bożego Narodzenia bez nich. Polecam!


Szwedzkie pierniki
0,3 l miodu
40 dag cukru
35 dag masła
0,3 l śmietany kremówki
2 łyżki cynamonu
1 łyżka imbiru
4 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka proszku do pieczenia
1,5 kg mąki
(wychodzi duża porcja)

Wymieszać masło, miód, cukier i przyprawy. Ubić śmietankę i powoli dodawać do ciasta. Następnie dodawać mąkę, tak, aby ciasto nabrało stałej konsystencji. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Następnego dnia rozwałkować cienko, wycinać dowolne kształty i piec 15-20 minut w temperaturze 175 st. C.


Tymczasem życzę dobrego tygodnia :)

43 komentarze:

  1. Och właśnie szukałam jakiegoś przepisu na pierniczki, dziękuję :) coś czuję, że to będzie też mój ulubiony. A Twoje pierniczki śliczne, aż u mnie w domu zapachniało nimi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Elle u mnie dzisiaj też pachnie piernikowo - dekorowałam dzisiaj z córami :)
    Twoje pierniczki wyglądają cudnie :)
    buziaki posyłam na cały tydzień :****

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie,może i ja pokuszę się o ich zrobienie?

    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzis wyprobuje- pierniczki a`la Elle:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne dla oczu i smakowite dla podniebienia.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. mniammm, pięknie polukrowane
    a moje kruszeją
    pozdrawiam
    KonKata

    OdpowiedzUsuń
  7. witaj,strzeliłaś w dziesiatkę z tym przepisem,dzisiaj sie za niego zabiorę,tylko napisz proszę,czy dużo ich wyjdzie z tej masy,bo ja i córa to maniaczki wszystkiego co słodkie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piernikowe sniezki sa przepiekne ,,,u mnie tez piernikowy szal;)Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  9. Och jakie wspaniałe...pięknie wyglądają!Ciepło pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. O! Tego przepisu nie znałam. Miałam inny, na szwedzkie - z melasą. Teraz wypróbuję Twój.

    OdpowiedzUsuń
  11. Też sobie nie wyobrażam świąt bez pierniczków...troche późno juz ale dzisiaj zabiorę się po południu za pieczenie. Kusi mnie Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie wygladaja, ladnie je ozdobilas, myslisz ze jak zrobie je dzis to zmiekna do swiat?
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  13. U nas święta też muszą obfitować w pierniczki i ciasteczka, najlepiej kruche z orzeszkiem i wisienką. Twoje, tak pięknie polukrowane, wyglądają pysznie:) Czy aby na pewno dotrwają do świąt i nie zostaną wcześniej schrupane?:)) Z naszych świątecznych ciastek zostało może pięć:(
    I uwielbiam takie szeleszczące paczuszki, i pudełeczka z których wysypują się specjały. Kuszą!
    Pozdrawiam cieplutko i dobrego tygodnia!

    OdpowiedzUsuń
  14. Chyba skusze sie tez na zrobienie pierniczkow. Twoje wygladaja baaaardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Pierniczki wygladaja apetycznie! Ale co za przepis,z bita smietana,jeszcze takich nie robilam!Super:)Brzmi zachecajaco!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Cudne, cudne i już sobie wyobrażam jak smakują!

    OdpowiedzUsuń
  17. Elle! Ja robię od kilku lat pierniczki z ...tego samego przepisu!!!! Rzeczywiście są przepyszne i znikają w bardzo szybkim tempie. Na święta rzecz, która będzie nas łączyła to smak tych wybornych pierniczków ;) Problem mam z lukrowaniem, ale znalazłam kilka fajnych przepisów, więc popróbuję z mym dziecięciem.

    Pozdrawiam, Jagodzianka.

    OdpowiedzUsuń
  18. Zachęciłaś mnie ...tak mi cudownie zapachniało :) Pozdrawiam gorąco

    OdpowiedzUsuń
  19. Pierniczki wyglądają bardzo apetycznie....
    Jeszcze nigdy nie robiłam pierniczków więc dziś się skusze na zrobienie ich:)
    Serdecznie pozdrawiam:))))

    OdpowiedzUsuń
  20. A ja się przyznam, że jeszcze nigdy w życiu nie piekłam pierniczków. Ale mam je w planach na najbliższe dni - moje pierwsze pierniczki świąteczne!

    OdpowiedzUsuń
  21. Basiu Twoje pierniczki tak mnie skusiły, że upiekę w weekend , nosze sie z zamiaram od dawna ale nie natrafiłam na fajny przepis. A Twój mi sie wydaję łatwy:)

    Buziaki przedświąteczne od zapracowanej Mili

    OdpowiedzUsuń
  22. Możesz mi wierzyć albo nie, ale ja tu czuję słodki zapach tych pyszności. Ściskam )))

    OdpowiedzUsuń
  23. Jak dla mnie to one są dobre i od razu (jak jeszcze ciepłe - znika trochę) i w najbliższych dniach, i po 3-4 tygodniach też :) Więc nie widzę przeszkód by zrobić nawet tuż przed świętami :) Z tego przepisu wychodzi duża porcja, więc wystarczy i na przedświąteczne podjadanie i na udekorowanie choinki i mały zapas na święta :)
    Jeśli chodzi o lukier to używam 1 - 1,5 szklanki cukru pudru utartej z 1 białkiem (tak aby wyszedł gęsty).
    Polecam i dziękuję Wam za odwiedziny i wszystkie komentarze :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Twoje pierniczki pewnie są pyszne, ale również wyglądają uroczo:) i o to chyba chodzi:)))
    Dzięki za przepis:))
    pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Super pierniczki, dziękuję za przepis - poszukiwałam takiego. Niestety u mnie chyba już za późno na pierniczki, bardzo żałuję że przespałam je...nadrobię za rok!!!

    OdpowiedzUsuń
  26. O, tak, zapach na pewno jest wspanialy! Pieknie je udekorowalas no i lezanke tez maja ladna!
    Pozdrawiam!
    Dagi

    OdpowiedzUsuń
  27. az slinka mi poleciala...

    Serdecznie zapraszam do The Bunny Attic

    Bloga pelnego Znalezisk w stylu English-Country, Vintage i Shabby Chic



    Pozdrawiam i Zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  28. U mnie jeszcze nawet półproduktów do pierniczków nie znajdziesz. Masowa produkcje ciasteczek zaczynam jutro ;)
    Elle, bardzo lubię Twoje zdjęcia ...niby przypadkowe ...pięknie !

    OdpowiedzUsuń
  29. Ellinko , zapach pierniczków dotarł aż do mnie . Cuda świąteczne !!!
    Buziaki ślę.

    OdpowiedzUsuń
  30. Moja Droga- jeśli pierniczki tak pyszne- jak piękne, to u mnie juz dawno by ich nie było albo musiałabym schować , zamknąć na klucz, a kluczyk ten dac komuś na przechowanie (((:
    Magia świąt u Ciebie przez wielkie M.

    Cudny klimat ....
    Uścisków moc serdecznych posyłam.

    OdpowiedzUsuń
  31. Przesliczne pierniczki,a do tego misternie polukrowane,wlasnie takie podobaja mi sie najbardziej!Az mi zal,ze nie bede mogla skosztowac,,no trudno,,,musze sie obejsc smakiem!!Chociaz moje oczy juz je jedza,,hihi,,,buziaki:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Dziękuję Wam :) przyznaję, że nieźle się namęczyłam z tym dekorowaniem.. brak wprawy..

    Margo.. nie bądź tego taka pewna ;P

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Wyglądają przepysznie :) Ja nigdy nie robię ich wcześniej, tzn raz zrobiłam i nie dotrwały do świąt :) Teraz najczęściej robimy 2 partie, jedną na święta, drugą na Nowy rok :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Smakuja z cala pewnoscia dokladnie tak jak sie prezentuja....az szkoda "brac je na przyslowiowy zab" :-(
    Nie pieklam wprawdzie pierniczkow, raczej klasyczne adwentowe ciasteczka ale moj Ludzik (3,5 roczku) oproznil puszke z predkoscia swiatla:)))
    Pozdrawiam cieplutko i zycze MAGICZNIE PIEKNYCH SWIAT:)

    OdpowiedzUsuń
  35. pysznie wyglądają.
    Mam zawsze problem aby równiutko rozłożyć lukier?
    Może jest jakiś przepis na dekoracje lukrowe?

    OdpowiedzUsuń
  36. chyba jestem jedyna, ktora jeszcze nie piekla piernikow...wogole...no i znowu sie spoxnilam w tym roku:)pozdrawiam super wygladaja:)

    OdpowiedzUsuń
  37. wspaniale je pokazałaś...mniam!Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  38. Śliczne!
    Mi też ostatnie dni wypełnił korzenny zapach pierniczków, ze smakowaniem jeszcze poczekam ;-)
    Święta bez tego drobiazgu nie mogą istnieć!

    OdpowiedzUsuń
  39. przepysznie wygladaja tylko kto mi je zrobi :( hahhaha

    OdpowiedzUsuń
  40. Jaga.. przepisu nie ma - potrzebna tylko wprawa.. Mi jej brak, stąd trochę to koślawe :)

    Pozdrawiam Was i dziękuję za komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Wyglądają pysznie, a zapewne jeszcze lepiej smakują :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)